Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin tapasi Tokiossa Japanin johtoa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.5.2022 16.44
Tiedote 301/2022
Kuvassa pääministerit Fumio Kishida ja Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marin tapasi keskiviikkona 11. toukokuuta Japanin pääministerin Fumio Kishidan. Pääministerit keskustelivat kahdenvälisistä suhteista ja ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta, erityisesti Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen seurauksista sekä Aasian turvallisuusympäristöstä.

Lisäksi keskusteltiin tarpeesta uudistaa YK:n turvallisuusneuvosto, jotta se olisi edustavampi, läpinäkyvämpi ja tehokkaampi. Esille nousi myös ydinaseriisunnan merkitys. Esillä olivat myös tasa-arvokysymykset, digitalisaatio sekä vihreä siirtymä.

Pääministeri Marinin ja Japanin parlamentin edustajainhuoneen puhemies Hiroyuki Hosodan kanssa keskustelut painottuivat kahdenvälisiin suhteisiin ja Ukrainan sodan ajankohtaiseen tilanteeseen. Pääministeri Marin kertoi myös Suomen koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja vahvasta sukupuolten tasa-arvon perinteestä.

Pääministeritapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin Suomen ja Japanin välinen työlomajärjestelyä koskeva sopimus. Sopimus koskee vastavuoroisesti 18–30-vuotiaiden Suomen ja Japanin kansalaisten oikeutta hakeutua sopimuskumppanimaahan lomailemaan siten, että oikeuteen sisältyy myös satunnainen oikeus tehdä työtä matkakassan kartuttamiseksi. Sopimus menee vielä eduskunnan käsittelyyn.

Torstaina 12. toukokuuta pääministeri Marinin ja yritysvaltuuskunnan ohjelmaan sisältyy muun muassa tapaaminen Japanin elinkeinoelämän keskusjärjestön Keidanrenin edustajien kanssa. Tavoitteena on tiivistää suomalaisten ja japanilaisten yritysten suhteita muun muassa tieteen ja teknologian saralla.

Vierailulle osallistuu Business Finlandin kokoama kymmenen suomalaisyrityksen valtuuskunta. Mukana olevat yritykset ovat: CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Finnair Oyj, 6G Flagship, Haltian Oy, IQM Quantum Computers, Nokia Oyj, ReOrbit Oy, Suomen Akatemia, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja WithSecure Corporation.

Pääministeri Marin palaa Suomeen perjantaina 13. toukokuuta.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja Tuulia Pitkänen (EU-asiat), p. 0295 160 231, johtaja Satu Maaranen, Business Finland (yritysdelegaatio), p. 040 592 0929, ja hallitusneuvos Olli Sorainen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 048 022

Kuvia vierailusta julkaistaan valtioneuvoston Flickr-tilillä.