Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministeri Rinne keskusteli tulevien EU-johtajien kanssa Brysselissä

Valtioneuvoston viestintäosasto 18.11.2019 16.19
Tiedote 598/2019

EU:n ilmastotyö sekä unionin seuraava monivuotinen rahoituskehys olivat keskeisiä aiheita, kun pääministeri Antti Rinne tapasi maanantaina 18. marraskuuta Brysselissä Eurooppa-neuvoston tulevan puheenjohtajan Charles Michelin ja Euroopan komission seuraavan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin.

”Minulla oli erittäin hyvät keskustelut Eurooppa-neuvoston ja komission tulevien puheenjohtajien kanssa. Sovimme toimista, joilla voimme yhdessä edistää EU:n ilmastotyötä mahdollisimman tehokkaasti. Unionin pitää päättää mahdollisimman pian pitkän aikavälin ilmastostrategiasta ja pyrkiä kohti ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä”, pääministeri Rinne totesi Brysselissä.

”Vihreään talouteen tulee siirtyä sosiaalisesti reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla, kuten lokakuun Eurooppa-neuvostokin totesi. Suomi on EU:n puheenjohtajamaana edelleen valmis tekemään tiiviisti töitä, jotta EU-maat löytävät yhteisymmärryksen ja kaikkien EU-maiden on taloudellisesti mahdollista siirtyä vähähiiliseen tuotantoon niin nopeasti kuin mahdollista”, pääministeri Rinne jatkoi. 

Unionin ilmastotoimia käsitellään joulukuun Eurooppa-neuvostossa. EU-maiden johtajat jatkavat tuolloin myös neuvotteluja unionin seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä eli pitkän aikavälin budjetista. Suomi on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana edistänyt aktiivisesti sovun löytymistä rahoituskehyksestä Eurooppa-neuvoston antamassa aikataulussa.

”Luovutamme Suomen kokoaman sopimusluonnoksen eli ”neuvottelulaatikon” ennen joulukuun huippukokousta. Se sisältää esityksen niin kokonaistasosta kuin lukuisista yksityiskohdista. Lopulliset neuvottelut käydään sen pohjalta. Aikataulusta päättää joulukuun alussa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana aloittava Charles Michel”, pääministeri Rinne sanoi.

Pääministeri tapasi myös Jutta Urpilaisen, joka on ehdolla EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi, sekä myös seuraavan komission varapuheenjohtajaksi ehdolla olevan Valdis Dombrovskisin. Pääministeri keskusteli heidän kanssaan tulevan komission työohjelmasta. Urpilaisen kanssa esillä oli etenkin EU:n ja Afrikan yhteistyön lisääminen ja monipuolistaminen. Dombrovskisin kanssa puolestaan Euroopan pankkiunionin kehittäminen ja ilmastotyötä edistävän kestävän kasvun taloudellinen tukeminen.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia