Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministeri Rinne: Suomi on kunnianhimoinen EU:n puheenjohtajamaa

Valtioneuvoston viestintäosasto 17.7.2019 11.39
Tiedote 388
Pääministeri Antti Rinne ja Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli

Suomi toimii Euroopan unionin puheenjohtajamaana kunnianhimoisesti, myönteisesti ja käytännön läheisesti tehden yhteistyötä ja vahvistaen yhteisiä arvoja. Pääministeri Antti Rinne kertoi Suomen toimintatavoista ja tavoitteista Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa keskiviikkona 17. heinäkuuta.

”EU:n tulevaisuuden tulee olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä. Puheenjohtajakautemme slogan kiteyttää hienosti tämän tavoitteen: Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus”, pääministeri Rinne kertoi.

Pääministeri Rinne korosti, että EU:n tulee ottaa vahva ja globaali asema ilmastonmuutoksen hallinnassa.

”Euroopan unionille johtajuus tarkoittaa sitoutumista hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu vuoden 2019 loppuun mennessä. Meidän on edistettävä työllisyyttä esimerkiksi bio- ja kiertotalouden avulla. Näin EU:sta rakennetaan maailman kilpailukykyisin ja sosiaalisesti ehein vähähiilinen talous”, pääministeri Rinne sanoi.

Rinne korosti myös kokonaisturvallisuuden takaamisen tärkeyttä sekä yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista.

”Ihmisoikeudet, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio ovat arvoja, joihin sitoutuminen on EU-jäsenyyden edellytys. Nämä arvot käyvät käsi kädessä. Ne ovat EU:n kaiken toiminnan kivijalka. Mutta ne eivät ole pelkästään arvoja, vaan ne ovat eurooppalaista todellisuutta. Ja juuri tämän vuoksi eurooppalaiset yhteiskunnat ovat turvallisempia ja vauraampia kuin missään muualla maailmassa”, pääministeri Rinne sanoi.

Vierailun aikana pääministeri Rinne ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen neuvottelivat myös vasta valitun Euroopan parlamentin puhemiehen David-Maria Sassolin kanssa ja tapasivat suomalaisia europarlamentaarikkoja.

Eurooppaministeri Tuppurainen toimii Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana neuvoston pääasiallisena edustajana Euroopan parlamentissa. Keskiviikkona hän esitti parlamentin täysistunnossa neuvoston kaksi puheenvuoroa, joiden aiheina oli humanitäärinen tilanne Välimerellä sekä puhdas ilma Euroopan kaupungeissa.

Pääministerin puhe kokonaisuudessaan

Lisätietoja pääministerin osalta: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja eurooppaministerin osalta: yksikön päällikkö Satu Keskinen, p. 0295 160 302, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi, p. 045 679 1717, valtioneuvoston kanslia

Lehdistötilaisuutta, pääministerin puhetta sekä eurooppaministerin puheet voi seurata suorana ja tallenteena. Lisätietoja.

Euroopan parlamentin audiovisuaalista materiaalia toimitusten käyttöön.

Valokuvia median käyttöön.

Antti Rinne