Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pääministeri Rinne tapasi Islannin pääministeri Jakobsdóttirin

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.8.2019 20.58
Tiedote 405/2019

Pääministeri Antti Rinne tapasi tänään islantilaisen kollegansa Katrín Jakobsdóttirin heti saavuttuaan Reykjavikiin pohjoismaiseen pääministerikokoukseen.

Pääministerit keskustelivat maanantaina 19. elokuuta Suomen ja Islannin yhteistyöstä Arktisessa neuvostossa, jonka puheenjohtaja Islanti parhaillaan on. Esille nousi myös Pohjoismaiden johtajuus ilmastonmuutoksen torjumisessa, joka on pohjoismaisten pääministerien tiistain epävirallisen päämieskokouksen tärkeimpiä aiheita.

Pääministeri Rinne kertoi kollegalleen parhaillaan käynnissä olevan Suomen EU-puheenjohtajakauden tunnelmista. Pääministerit vaihtoivat arvioita brexitistä, jonka vaikutuksiin myös Islanti joutuu varautumaan. Pääministerit keskustelivat lisäksi transatlanttisista suhteista ja turvallisuudesta.

”Meidän Pohjoismaiden on yhdistettävä voimamme monenkeskisen järjestelmän vahvistamiseksi, ja vietävä viestiä sen merkityksestä myös meille kaikille tärkeälle kumppanille Yhdysvalloille, totesi pääministeri Rinne. ”Kiristyvässä maailmanpoliittisessa tilanteessa pohjoismainen yhteiskuntamalli on vahvuus,” hän lisäsi.

Huomenna tiistaina pääministereiden ohjelma Reykjavikissa jatkuu perinteisellä Pohjoismaiden pääministereiden kesäkokouksella. Kokoukseen osallistuu tällä kertaa myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422, erityisavustaja Dimitri Qvintus, p. 050 574 0956 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821, valtioneuvoston kanslia