Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Sipilä: Suomi ei voi hyväksyä komission esitystä maataloustukien leikkauksesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.6.2018 15.39
Kolumni

Komissio antoi tänään asetusesityksensä uuden EU:n rahoituskauden maatalouspolitiikasta. Sisällöllisesti lainsäädännössä oli myönteisiä elementtejä, kuten pohjoisten erityisolosuhteiden huomioinen, tuotantoon sidottujen tukien jatko sekä luonnonhaittakorvaukset, samalla kuitenkin Suomelle elintärkeää maaseudun kehittämisen rahoitusta oltaisiin leikkaamassa noin 14 prosenttia. Tämä tarkoittaisi tulevalla kehyskaudella runsaan 330 miljoonan euron menetystä nykykauteen verrattuna. Keskimäärin EU:ssa maaseuturahoja leikataan noin 15 %. Vaikka Suomen leikkaus on hieman keskimääräistä pienempi, ovat maaseuturahojen leikkaukset silti kestämättömän suuret.

Voin yksiselitteisesti todeta, ettemme tule tätä hyväksymään. Maanviljelijät elävät tällä hetkellä hyvin tiukkoja aikoja, heidän toimeentulonsa on turvattava ja sen eteen tulemme taistelemaan. Leikkaukset heikentäisivät huomattavasti maatalouden kilpailukykyä, samoin kuin ympäristötoimien toteuttamista maataloudessa. Yhtälö, jossa rahoitus pienenee, mutta vaatimukset kasvavat, ei ole missään suhteessa oikeudenmukainen.

Suurista maista Ranska on kanssamme samoilla linjoilla. Olemme sopineet presidentti Macronin kanssa, että teemme yhteistyötä, jotta tilanne saadaan käännettyä paremmaksi. Tämä on vasta alku vähintäänkin vuoden kestävälle kovalle väännölle.

Juha Sipilä 
Pääministeri