Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomen ja Latvian pääministerien tapaaminen keskittyi maiden yhteistyön syventämiseen ja Itämeren alueen turvallisuuteen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.11.2023 17.02
Tiedote
Latvian ja Suomen pääministerit tiedotustilaisuudessa.
Latvian ja Suomen pääministerit tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Petteri Orpo ja Latvian pääministeri Evika Silina tapasivat Helsingissä perjantaina 24. marraskuuta. Pääministerien keskusteluissa esillä olivat muun muassa Suomen ja Latvian kahdenväliset suhteet, turvallisuuskysymykset ja ajankohtaiset EU-asiat.

”Suomen ja Latvian suhteet ovat hyvät ja laaja-alaiset. On hienoa nähdä, kuinka maidemme välinen kauppa sekä yhteistyö muun muassa turvallisuuden ja puolustuksen aloilla on lisääntynyt. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa koko Pohjolan ja Baltian saumaton yhteistyö on äärimmäisen arvokasta”, pääministeri Orpo sanoo.

Pääministerien keskusteluissa todettiin, että häiriötilanteet Suomen ja Latvian rajoilla ovat hyvin samankaltaiset; turvapaikanhakijoita käytetään hybridivaikuttamisen välineenä, vieraan vallan viranomaisten myötävaikutuksella. Hybridivaikuttamisen torjunta ja kyberturvallisuuden tehostaminen ovat maiden yhteisiä intressejä.

Keskusteluissa nousi esiin myös suomalainen kokonaisturvallisuuden malli. Suomi on valmis jakamaan kokemuksiaan ja tietotaitoa mallista liittolaisilleen, kuten Latvialle.

Pääministerit keskustelivat EU-agendalla olevista suurista teemoista, kuten unionin laajentumisesta, monivuotisen rahoituskehyksen välitarkistuksesta ja EU:n strategisesta ohjelmasta tulevalle viisivuotiskaudelle. Joulukuun Eurooppa-neuvostossa EU-johtajien on tarkoitus tehdä päätöksiä laajentumisen ja rahoituskehyksen välitarkistuksen osalta.

Keskusteluissa esillä oli myös Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa ja EU:n tuki Ukrainalle. Sekä Suomi että Latvia tukevat määrätietoisesti Ukrainaa sekä maan tietä kohti EU-jäsenyyttä.

”Ukrainan käydessä jo toiseen sotatalveen puolustaessaan vapauttaan, ei meillä muualla Euroopassa ole oikeutta tuntea väsymystä. Ukrainan kokonaisvaltaisen tukemisen tulee olla Euroopan strategisena prioriteettina niin pitkään kuin on tarve. On myös työskenneltävä määrätietoisesti mahdollisimman laajan globaalin tuen saamiseksi Ukrainan rauhanaloitteelle. Lopulta haluamme kaikki rauhaa, mutta sen on tapahduttava oikeudenmukaisin ehdoin”, sanoo pääministeri Orpo.

Pääministeri Orpo ilmaisi myös Suomen tuen Latvialle sen tavoitellessa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenen paikkaa kaudelle 2026–2027.

Pääministeri Silina tapasi Helsingissä myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.


Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia