Hyppää sisältöön

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade Finlands deltagande i krishantering och Rysslandsfrågor

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.9.2018 12.30 | Publicerad på svenska 21.9.2018 kl. 15.30
Pressmeddelande 432/2018

Vid sitt möte fredagen den 21 september behandlade republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott frågor som rör internationell krishantering.

Finland fortsätter att aktivt delta i internationella krishanteringsuppdrag i enlighet med prioriteringarna i den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen. Finland deltar för närvarande i 9 militära krishanteringsinsatser med sammanlagt cirka 500 soldater och i civila krishanteringsinsatser med cirka 110 experter. Största delen av de finländska soldaterna tjänstgör i FN:s UNIFIL-operation i Libanon, i en operation som genomförs av den internationella koalitionen mot ISIL i Irak och i Natoinsatsen Resolute Support i Afghanistan.

Ett centralt mål för krishanteringen är att stärka säkerheten och stabiliteten i konfliktområden och att stödja kompetensen och kapaciteten i länder som drabbas av konflikter. Ökad stabilitet och säkerhet förbättrar livsbetingelserna på lokal nivå och bidrar till ekonomisk och samhällelig utveckling. Genom sitt deltagande i krishantering bär Finland ansvar för att upprätthålla internationell fred och säkerhet samt utvecklar försvarsmaktens kapacitet och beredskap. 

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade också aktuella frågor som hänför sig till relationerna mellan Finland och Ryssland. De behandlade bland annat det kommande mötet mellan premiärminister Medvedev och statsminister Sipilä samt internationella politiska frågor som rör Ryssland.

Ytterligare information: Jukka Salovaara, avdelningschef, tfn 0295 350 636, Maimo Henriksson, avdelningschef (Ryssland), tfn 0295 351 247, utrikesministeriet, och Janne Kuusela, överdirektör (krishantering), tfn 0295 140 300, försvarsministeriet