Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Tuppurainen: Valtionyhtiöiden osinkoja tarvitaan hyvinvointivaltion rahoittamiseen

Valtioneuvoston viestintäosasto
8.10.2020 11.25
Tiedote 629
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen

Koronaviruksen aiheuttama pandemia heijastuu monin tavoin valtio-omisteisiin yhtiöihin ja sitä kautta myös valtion yhtiöiltä saamiin tuottoihin.

”Arvio ensi vuoden tuloista talousarvioesityksessä on kaksi miljardia 86 miljoonaa euroa. Luonnollisesti tämä on vasta arvio ja vasta ensi vuoden aikana pystymme analysoimaan tarkemmin, kuinka paljon osinko- ja myyntituloja valtion budjettiin saadaan yhtiöistä”, totesi eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen eduskunnassa tänään käytävässä ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa.
 
”Osingot ovat osa talouden luonnollista toimintaa. Niitä syntyy kannattavasta liiketoiminnasta ja niillä rahoitetaan suuresti paitsi valtion budjettia myös muun muassa suomalaisten työeläkkeitä. Pidän tärkeänä, että ne yhtiöt jotka pystyvät maksamaan osinkoja näinä aikoina, myös niin tekevät. Viime kädessä yhtiöiden hallitukset aina arvioivat sen, onko osinkoja varaa maksaa vai eikö ole.”

Tuppurainen ei näe työpaikkojen ja osinkojen välillä normaalitilanteessa vastakkainasettelua.

”Etenkin kriisiaikoina on oikein peräänkuuluttaa yritysvastuuasioita. Sekä osingot että työpaikat riippuvat samasta asiasta: liiketoiminnan kannattavuudesta. Sanna Marinin hallitus on tehnyt ennennäkemättömän suuria elvyttäviä toimenpiteitä varmistaakseen yritysten kannattavan toiminnan edellytykset koronakriisin keskellä. 
 
Valtion ankkuriomistaja Solidiumin osalta Tuppurainen painotti, että yhtiön tehtävä on vahvistaa, vakauttaa ja puolustaa kotimaista omistusta kansallisesti merkittävissä yrityksissä.
 
”Solidiumilla tulee erityisesti koronakriisin aikana, mutta myös palattaessa normaaliin tilanteeseen, olla hyvät valmiudet osallistua omistamiensa yritysten pääomahuoltoon sekä mahdollisiin rahoitusjärjestelyihin. Saamansa osingot Solidium lähtökohtaisesti tilittää valtiolle.”
 
”Valtion yhtiövarallisuus on merkittävä osa yhteistä kansallisvarallisuuttamme. Selviämme kyllä koronakriisistä, kun teemme vahvaa ja hyvää yhteistyötä myös omistajapolitiikan saralla. Jokainen roolimme tuntien, yhteinen kestävän kasvun tavoite mielessämme pitäen”, Tuppurainen totesi.
 

Lisätietoja: erityisavustaja Tino Aalto, p. 050 436 9188 
Ministerin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Emilia Tervonen, p. 050 552 0676