Hyppää sisältöön

Tutkimus: Globaalit muutospaineet edellyttävät valtiolta aktiivista roolia talouden ohjauksessa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.4.2023 11.43
Uutinen
Tutkimus: Globaalit muutospaineet edellyttävät valtiolta aktiivista roolia talouden ohjauksessa

Talouteen kohdistuu useita pitkän aikavälin muutospaineita, jotka haastavat talouspolitiikan lähtökohtia ja edellyttävät valtiolta entistä aktiivisempaa roolia talouden ohjauksessa. Eri politiikkalohkojen ja yhteiskunnan sektoreiden koordinaation varmistaminen talouden murroksessa korostuu.

Nämä päätelmät käyvät ilmi tuoreesta talousneuvostolle laaditusta tutkimuksesta, ECONCHANGE - state’s changing role in regard to the economy in turbulent times jonka toteutuksesta ovat vastanneet Demos Helsinki, OECD:n New Approached to Economic Challenges -yksikkö sekä BIOS-tutkimusyksikkö. 

Koronapandemia ja sota Ukrainassa, ovat edellyttäneet valtiolta poikkeuksellisia toimia talouden ja yhteiskuntien toimintakyvyn turvaamiseksi. Lyhyen aikavälin sokkien lisäksi talouteen kohdistuu useita pitkän aikavälin paineita, kuten tarve torjua ilmastonmuutosta ja luontokatoa sekä siirtyä nopeasti fossiilittomaan energiajärjestelmään, geopoliittisten blokkien ja jännitteiden vahvistuminen, väestön ikääntyminen sekä teknologisen kehityksen vaikutukset työllisyyteen. 

Tutkimuksessa pohditaan, miten globaalin toimintaympäristön muutokset vaikuttavat talouspolitiikan lähtökohtiin ja valtion rooliin talouden ohjaamisessa Suomessa. Vihreä siirtymä ja geopoliittinen kilpailu asettavat talous- ja teollisuuspolitiikalle uusia reunaehtoja. Suomen tulee olla aktiivisesti ja ennakoiden mukana EU:n kauppa- ja teollisuuspolitiikan valmistelussa, jotta ratkaisut toimivat myös pienempien EU-maiden hyväksi.  

Muutospaineisiin vastaaminen edellyttää valtiolta entistä aktiivisempaa roolia talouden ohjauksessa. Keskeistä on valtion kyky muodostaa ajankohtainen kokonaiskuva toimintaympäristön muutoksista sekä varmistaa, että yhteiskunnan resurssit suuntautuvat poliittisesti päätettyjen, strategisten tavoitteiden toteuttamiseen. Eri politiikkalohkojen ja yhteiskunnan sektoreiden nykyistä vahvempi koordinaatio talouden murroksessa on tärkeää. 
 

Talousneuvosto Uutinen
Sivun alkuun