Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Uusi allianssi aloitti yhteistyön keskustelemalla osaajapulasta ja jengirikollisuudesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.11.2023 15.39
Tiedote

Valtion ja kuuden suurimman kaupungin strategisen kaupunkiallianssin yhteistyöryhmä kokoontui torstaina ensimmäiseen kokoukseensa Helsinkiin. Kokouksessa käsiteltiin allianssin yhteistyön periaatteita ja tavoitteita, osaajapulaa varhaiskasvatuksen näkökulmasta sekä nuorisorikollisuutta ja jengiytymistä.

Allianssin yhteistyöryhmän puheenjohtaja on pääministeri Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Kaupungeista mukaan kuuluvat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun pormestarit ja kaupunginjohtajat. Lisäksi yhteistyöryhmän kokouksiin kutsutaan kulloinkin käsiteltävänä olevan asian mukaisesti ministereitä ja kansliapäälliköitä.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti hallitus vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Hallitusohjelmassa on kaksi uutta sopimuksellisuuden mallia: strateginen allianssi ja parhaillaan valmisteilla olevat teemakohtaiset sopimukset. Lisäksi hallitus jatkaa 18 yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungin kanssa solmittuja ekosysteemisopimuksia, joilla tuetaan innovaatioiden syntyä. Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset jatkuvat seitsemän kaupunkiseudun kanssa.

Allianssin tavoitteena on ratkaista entistä tehokkaammin haasteita, jotka koskevat sekä valtion että suurimpien kaupunkien työtä. Tällaisia haasteita ovat esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuus ja osaamisen vahvistaminen. Allianssi pohjaa kuuden suurimman kaupungin noin kahdenkymmenen vuoden vakiintuneelle yhteistyölle.

Lisätietoja: Pääministerin erityisavustaja Henrik Vuornos, p. 050 408 44 22