Hyppää sisältöön

VNK innovatiivisten hankintojen eturintamaan: hackathon kokeilujen digitaalisesta alustasta

Julkaisuajankohta 15.9.2016 10.24
Tiedote 379/2016

Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -kärkihanke järjestää lokakuussa hackathonin, jossa etsitään ratkaisuja uuden kehittämistyökalun toteuttamiseksi. - Tämä on ensimmäisiä kertoja Suomessa, kun valtionhallinto käyttää suunnittelukilpailua hankintamenettelynä, kertoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, jonka vastuulla on kokeilukulttuurin edistäminen.

Hackathonilla tarkoitetaan tilaisuutta, jossa tyypillisesti työskennellään intensiivisesti yhdessä jonkin ohjelmointia vaativan haasteen parissa.

Kokeileva Suomi -suunnittelukilpailun ja siihen liittyvän hackathonin tarkoituksena on luoda työväline ideoiden esittäjien, kokeilijoiden ja rahoittajien kohtaamiselle sekä tiedon kerryttämiselle. Työ pohjautuu viime huhtikuussa julkaistuun Näkökulmia kokeilurahoitukseen -selvitykseen. Siinä todettiin, että yhteiskunnallisesti merkittäville kokeiluille ei löydy riittävästi joustavaa rahoitusta. Ongelmana on myös kentän pirstaleisuus ja toimivien ratkaisujen jääminen piiloon. Haasteiden selättämiseksi ehdotettiin kokeilujen digitaalista joukkorahoitusalustaa.

- Olemme vieneet ideaa eteenpäin kun sitä on puitu sidosryhmätapaamisissa ja yhteisissä kehittämistilaisuuksissa, kertoo erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, joka vastaa Kokeileva Suomi -tiimissä suunnittelukilpailusta ja hackathonin järjestelyistä.

Hackathon pidetään 24.–25.10. pääkaupunkiseudulla. Tilaisuuteen kootaan joukkueita, jotka kykenevät toteuttamaan tavoitteena olevan kokonaisuuden mahdollisimman kevyesti ja kokeillen. Kaksi raatia arvioi kilpailevat ehdotukset, ja arvioiden pohjalta tehdään hankintapäätökset. Digialusta on tarkoitus saada pilottikäyttöön jo tänä vuonna.

- Tavoitteena on, että työkalu on kaikkien avoimessa käytössä ensi vuonna kun suomi täyttää 100 vuotta, Kokeileva Suomi -kärkihankkeen projektipäällikkö Ira Alanko sanoo. - Hackathonin järjestäminen tekee mahdolliseksi sen, että voimme edetä nopeasti ja silti varmistaa, että hankkimamme ratkaisu on käyttäjien tarpeiden mukainen.

Lisätietoja: projektipäällikkö Ira Alanko, 050 306 2270, ira.alanko(at)vnk.fi , erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, 050 313 9662, johanna.kotipelto(at)vnk.fi , ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, 0295 530216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi