Ahvenanmaa-viikko kouluissa 21.–25.3.2022

Kuva: Reinhold Hausen, 1911 / Svenska litteratursällskapet i Finland

Maaliskuussa Ahvenanmaan merkkivuoden kunniaksi koululaisilla oli opettajiensa johdolla mahdollisuus osallistua Ahvenanmaa-viikkoon. Viisi päivää, viisi teemaa – viikon aikana oli mahdollisuus tutustua Ahvenanmaahan monesta eri näkökulmasta. 

Yhteistyössä Kansallisarkiston, Kansallismuseon, Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon, Hanasaaren Svenska nu -verkoston, Opetushallituksen, Pohjola-Nordenin ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa koottiin kattava materiaali eri ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. Mukana viikon toteutuksessa olivat myös Pidä Saaristo Siistinä, Kielilähettiläät ja Visit Åland. Hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia.

Materiaaleja voi hyödyntää eri aineissa yhteiskuntaopista ja historiasta maantietoon, kieltenopetuksesta kotitalouteen. Tehtäviä ja pohdittavaa löytyy kaikille asteille varhaisopetuksesta ja ylä- ja alakoulusta ammattikouluun ja lukiotasolle. Myös korkeakouluissa voi hyödyntää materiaaleja. Viikon aikana sai lukea Ahvenanmaan lehdet maksutta.

Vierailuja ja etäkeskusteluja järjestettiin viitenä päivänä eri teemoista historiasta ja itsehallinnosta ruokaan ja kulttuuriin. Koululaisviikon kummeina toimivat opetusministeri Li Andersson ja Ahvenanmaan opetus- ja kulttuuriministeri Annika Hambrudd.

Myös viikon jälkeen voi tulla mukaan juhlistamaan itsehallinnon merkkivuotta ja tutustumaan Ahvenanmaahan pintaa syvemmältä. Tällä sivulla on materiaaleja, joita voi hyödyntää myös Ahvenanmaa-viikon jälkeen.

Koululaisviikon esite ja lukujärjestys.

Teemat ja materiaalit

Ahvenanmaan maakunnan hallituksen Youtube-kanavalla on 20 minuutin mittainen video Ahvenanmaasta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Svenska nu on tuottanut oppimateriaalin Åland i sikte, joka koostuu eri aihealueista, joita opettaja voi käyttää (ruotsin)opetuksessa Ahvenanmaa-viikon aikana. Materiaalin avulla oppilaat saavat tutustua nuorten ahvenanmaalaisten näkemyksiin saarivaltakunnasta, elinkeinoelämään, luontoon, turismiin ja historiaan. Kokonaisuuteen kuuluu kielisuihkumateriaali nuoremmille oppilaille. 

Ahvenanmaan ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå) on julkaissut "Ahvenanmaa tilastotietoa 2021" -esitteen, jossa on taulukkoja ja diagrammeja Ahvenanmaan tilastoista eri alueilla. Tämä esite soveltuu hyvin opetukseen.

Miksi Ahvenanmaan tiet punertavat? Mikä herkku tuli Ahvenanmaalta? Testaa tietosi Ahvenanmaasta YLE:n testissä!

Koristele luokka tai työhuone tulostettavilla Ahvenanmaa 100 lipuilla

Voita luokkaretki Ahvenanmaalle - osallistu Visit Ålandin arvontaan viimeistään 25.5. 

 

Lue päivän ahvenanmaalaiset lehdet

HBL Juniorissa on asiaa Ahvenanmaan murteesta ja reseptejä. Sen voi lukea tämän linkin takaa (skrollaa alas päästäksesi diginumeroon).

Koululaisviikko on myös Facebookissa!