Ahvenanmaa-viikko kouluissa 21.–25.3.2022

Kuva: Reinhold Hausen, 1911 / Svenska litteratursällskapet i Finland

Maaliskuussa Ahvenanmaan merkkivuoden kunniaksi koululaisilla on opettajiensa johdolla mahdollisuus osallistua Ahvenanmaa-viikkoon. Viisi päivää, viisi teemaa – viikon aikana voi tutustua Ahvenanmaahan monesta eri näkökulmasta. 

Yhteistyössä Kansallisarkiston, Kansallismuseon, Hanasaaren Svenska nu -verkoston, Opetushallituksen, Pohjola-Nordenin ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa kootaan kattava materiaali eri ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. Mukana viikon toteutuksessa ovat myös Pidä Saaristo Siistinä, Kielilähettiläät ja Visit Åland. Hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia.

Materiaaleja voi hyödyntää eri aineissa yhteiskuntaopista ja historiasta maantietoon, kieltenopetuksesta kotitalouteen. Tehtäviä ja pohdittavaa löytyy kaikille asteille varhaisopetuksesta ja ylä- ja alakoulusta ammattikouluun ja lukiotasolle. Myös korkeakouluissa voi hyödyntää materiaaleja. Viikon aikana saa lukea Ahvenanmaan lehdet maksutta.

Vierailuja ja etäkeskusteluja järjestetään viitenä päivänä eri teemoista historiasta ja itsehallinnosta ruokaan ja kulttuuriin. Koululaisviikon kummeina toimivat opetusministeri Li Andersson ja Ahvenanmaan opetus- ja kulttuuriministeri Annika Hambrudd.

Tervetuloa mukaan juhlistamaan itsehallinnon merkkivuotta ja tutustumaan Ahvenanmaahan pintaa syvemmältä. Sivulle kootaan materiaaleja, joita voi hyödyntää Ahvenanmaa-viikon aikana.

Voit ilmoittaa kiinnostuksesi osallistua Ahvenanmaa-viikkoon jättämällä yhteystietosi lomakkeen kautta.

Teemat ja materiaalit

Svenska nu on tuottanut oppimateriaalin Åland i sikte, joka koostuu eri aihealueista, joita opettaja voi käyttää (ruotsin)opetuksessa Ahvenanmaa-viikon aikana. Materiaalin avulla oppilaat saavat tutustua nuorten ahvenanmaalaisten näkemyksiin saarivaltakunnasta, elinkeinoelämään, luontoon, turismiin ja historiaan. Kokonaisuuteen kuuluu kielisuihkumateriaali nuoremmille oppilaille. 

Ahvenanmaan ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå) on julkaissut "Ahvenanmaa tilastotietoa 2021" -esitteen, jossa on taulukkoja ja diagrammeja Ahvenanmaan tilastoista eri alueilla. Tämä esite soveltuu hyvin opetukseen.