Ahvenanmaa-viikko kouluissa 21.–25.3.2022

Kuva: Reinhold Hausen, 1911 / Svenska litteratursällskapet i Finland

Maaliskuussa Ahvenanmaan merkkivuoden kunniaksi koululaisilla on opettajiensa johdolla mahdollisuus osallistua Ahvenanmaa-viikkoon. Viisi päivää, viisi teemaa – viikon aikana voi tutustua Ahvenanmaahan monesta eri näkökulmasta. 

Yhteistyössä Kansallisarkiston, Kansallismuseon, Opetushallituksen, Pohjola-Nordenin ja Hanasaaren Svenska nu –verkoston kanssa kootaan kattavia materiaalipaketteja eri ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. Mukana viikon toteutuksessa ovat myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Visit Åland. Hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia.

Materiaaleja voi hyödyntää eri aineissa yhteiskuntaopista ja historiasta maantietoon, kieltenopetuksesta kotitalouteen. Tehtäviä ja pohdittavaa löytyy kaikille asteille varhaisopetuksesta ja ylä- ja alakoulusta ammattikouluun ja lukiotasolle. Myös korkeakouluissa voi hyödyntää materiaaleja.

Vierailuja ja etäkeskusteluja järjestetään viitenä päivänä eri teemoista historiasta ja itsehallinnosta ruokaan ja kulttuuriin. Koululaisviikon kummeina toimivat opetusministeri Li Andersson ja Ahvenanmaan opetus- ja kulttuuriministeri Annika Hambrudd.

Tervetuloa mukaan juhlistamaan itsehallinnon merkkivuotta ja tutustumaan Ahvenanmaahan pintaa syvemmältä. Sivulle kootaan syksyn mittaan materiaaleja, joita voi hyödyntää Ahvenanmaa-viikon aikana.

Voit ilmoittaa kiinnostuksesi osallistua Ahvenanmaa-viikkoon jättämällä yhteystietosi lomakkeen kautta.

Teemat ja materiaalit

Ahvenanmaa-viikon teemat ja esimerkkejä materiaaleista, joita voi hyödyntää (osa ruotsiksi). 

Svenska nu:n Åland i sikte -kokonaisuudessa on materiaalia kaikista teemoista ruotsiksi.

21.3. Historia ja itsehallinto
•    Materiaali: Kansallisarkiston pedagogiset Ahvenanmaa-sivut 


22.3. Meri ja luonto
•    Materiaali: Pidä Saaristo Siistinä ry:n tietoa Itämeren roskaantumisesta


23.3. Kielet ja Pohjoismaat
•    Materiaali: Svenska nu Nordens dag


24.3. Kulttuuri (kirjallisuus, musiikki, taide sekä yrittäjähenkisyys ja turismi)
•    Materiaali: Pohjoismaisen kirjallisuusviikon ahvenanmaalaiset teokset

•    Materiaali: Sally Salmisen Katrina vuodelta 1936 - teos luettavissa kokonaisuudessaan ruotsiksi Litteraturbanken.se kautta. 


25.3. Ruoka
•    Materiaali: Svenska nu Mickes mattips