FI SV

EU-ministerivaliokunnassa brexit ja EU:n puolustusyhteistyö

Valtioneuvoston viestintäosasto 6.4.2018 9.40
Tiedote 175/2018
EU-ministerivaliokunnassa brexit ja EU:n puolustusyhteistyö

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 6. huhtikuuta muun muassa Suomen prioriteetteja koskien EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta, EU:n puolustusyhteistyötä ja Eurooppa 2020 –strategiaa.

EU-ministerivaliokunta sopi Suomen alustavista tavoitteista EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskevissa neuvotteluissa. Suomelle on tärkeää muun muassa turvata jatkossakin mahdollisimman vapaa kaupankäynti sekä turvallisuusyhteistyö. Maaliskuun Eurooppa-neuvosto antoi luvan käynnistää brexit-neuvotteluiden tämän vaiheen, ja EU valmistautuu nyt keskusteluiden aloittamiseen.

Lisäksi ministerivaliokunta sai katsauksen Suomen aktiivisuudesta EU:n puolustusyhteistyössä. Suomi jatkaa aktiivista panosta muun muassa pysyvän rakenteellisen yhteistyön toimeenpanossa ja yhteistyön jatkon suunnittelussa.  Suomi myös hyödyntää Euroopan puolustusrahastoa kansallisten sotilaallisten suorituskykyjen kehittämisessä. Lisäksi Suomi varmistaa Eurooppalaisen hybridiuhkien osaamiskeskuksen toimintaedellytykset sen toiminnan laajentuessa, ja pitää yllä EU-Nato –yhteistyön tiivistämistä.

Ministerivakiokunta käsitteli myös Suomen kymmenettä kansallista Eurooppa 2020 –ohjelmaa. Ohjelma liittyy eurooppalaiseen ohjausjaksoon, ja siinä käydään läpi rakenneuudistusten edistymistä ja EU2020 tavoitteiden saavuttamista. Suomi on noudattanut hyvin komission viime vuonna antamia maakohtaisia suosituksia. Sote-uudistus on edennyt, työnteon kannusteita on parannettu, aktiivista työvoimapolitiikkaa lisätty, ja säätelyä on purettu kilpailun ja investointien vauhdittamiseksi.

EU-ministerivaliokunta linjasi lisäksi Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Yleisten asioiden neuvosto (12.4.)
  • Epävirallinen ympäristöministerikokous (10.-11.4.)

Yleisten asioiden neuvosto keskustelee EU:n koheesiopolitiikan tulevaisuudesta. Ympäristöministerit puolestaan keskustelevat paremmasta ilmanlaadusta, ympäristölainsäädännön paremmasta toimeenpanosta ja kansainvälisistä ilmastoneuvotteluista. 

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia