FI SV EN

Nesteen työtaistelu-uhka ja osakkeiden siirto Valtion kehitysyhtiö VAKE:en

Valtioneuvoston viestintäosasto 20.6.2017 13.43
Tiedote 308/2017

Neste konsernin henkilöstöryhmät ovat tänään tehneet päätöksen poliittisesta mielenilmaisusta, joka kohdistuu ilmeisesti valtion omistajapolitiikkaan.

-Pidän valitettavana, että tällaisiin mielenilmaisuihin ryhdytään. Niillä vahingoitetaan Neste Oyj:n mainetta asiakkaiden keskuudessa ja lisäksi niillä on negatiivinen vaikutus yhtiön arvoon, toteaa omistajaohjausministeri Mika Lintilä.

Eduskunta on hyväksynyt omistajaohjauslain muutoksen alkuvuodesta 2017. Uudistetussa laissa määritellään 33,4%:n omistusraja. Valtioneuvosto on 13.5.2016 omistajapoliittisen periaatepäätöksen yhteydessä linjannut, että valtion strateginen intressi voidaan turvata Neste Oyj:ssä 33,4%:n määrävähemmistöllä.

-On syytä todeta, että lakko olisi toteutuessaan poliittinen luonteeltaan, koska Eduskunnan  tekemillä päätöksillä ei ole vaikutusta työntekijöiden asemaan eikä yhtiön liiketoimintaan.

-Toivon, että Nesteen johdon ja henkilöstöryhmien huomenna alkavissa neuvotteluissa päästään tuloksiin ja lakkouhka väistyy.

Eduskunnan käsittelyssä olevan lisätalousarvion yhteydessä on esitys Neste Oyj:n 16,7 %:n osuuden siirtäminen Valtion kehitysyhtiö VAKE Oy:öön, minkä jälkeen valtion suora omistus Nesteessä olisi 33,4%. Osakkeet tullaan siirtämään VAKE:en kuluvan kesän loppuun mennessä. Valtio ei ole tehnyt päätöksiä osakkeiden myymisestä VAKE:sta eteenpäin.

Lisätietoja: Ministeri Lintilän erityisavustaja Markku Rajala, p. 050 345 8490 sekä ylijohtaja Eero Heliövaara, 0295 160 150, valtioneuvoston kanslia