FI SV EN

Pääministeri Sipilä neuvotteli Luxemburgin pääministeri Bettelin kanssa

Valtioneuvoston viestintäosasto 8.3.2018 14.44
Tiedote 114/2018
Pääministeri Sipilä neuvotteli Luxemburgin pääministeri Bettelin kanssa

Useat ajankohtaiset EU-kysymykset olivat esillä, kun pääministeri Juha Sipilä ja Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel tapasivat torstaina 8. maaliskuuta Luxemburgissa. Pääministerit keskustelivat Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n ja EU:n puolustusyhteistyön kehittämisestä, brexitistä, seuraavan rahoituskehyskauden painotuksista sekä maatalouden tärkeydestä ja EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta.

- Tulevien rahoituskehysten on tuettava entistä vahvemmin työllisyyttä, kilpailukykyä ja kasvua parantavia investointeja. Suomelle tärkeitä ovat myös koheesiopolitiikka sekä tuet, jotka mahdollistavat maataloustuotannon kaikkialla EU:ssa. Puolustusyhteistyö ja muut uudet haasteet kuten muuttoliike tarvitsevat myös osansa uudessa budjetissa, pääministeri Sipilä sanoi.

Pääministerit keskustelivat myös EMU:n kehittämisestä. Suomelle on keskeistä pankkiunionin loppuunsaattaminen sekä Euroopan vakausmekanismin (EVM) muuttaminen Euroopan valuuttarahastoksi (EVR). Nämä kysymykset ovat tärkeitä myös Luxemburgille, koska maalla on suuri rahoitus- ja pankkisektori. Myös euromaiden perustama kansainvälinen rahoituslaitos EVM sijaitsee Luxemburgissa.

- Suomi ja Luxemburg ovat varsin samaa mieltä EU:n puolustusyhteistyön kehittämisestä. Olimme mukana nostamassa puolustuskysymyksiä päämiestasolle ja käynnistämässä pysyvää rakenteellista yhteistyötä. Nyt meidän on pyrittävä konkreettisiin tuloksiin puolustusinvestointien, suorituskykyjen kehittämisen ja toimintakyvyn osalta, pääministeri Sipilä sanoi.

- Tapaaminen Luxemburgin pääministerin kanssa ja yhteisten linjojen hakeminen suurissa kysymyksissä palveli erinomaisesti valmistautumista parin viikon päästä pidettävään huippukokouksen, jossa muun muassa EMU on asialistalla. Maillamme on paljon yhteisiä intressejä, joita voimme yhdessä viedä eteenpäin eurooppalaisten kollegojen keskuudessa, totesi Sipilä tyytyväisenä.

Huomenna 9. maaliskuuta pääministeri Sipilä tapaa Luxemburgin suurherttua Henrin. 

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia