Brexitin vaikutukset yrityksiin
EU ja Britannia saivat 24.12.2020 päätökseen neuvottelut kauppa- ja yhteistyösopimuksesta sekä sitä täydentävistä tietoturvaa ja ydinenergia-alan yhteistyötä koskevista sopimuksista. Sopimusta sovelletaan 1.1.2021 lähtien.
Moni asia muuttui, kun Britannia erosi EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista 1.1.2021. EU ja Britannia eriytyivät kahdeksi eri sääntely- ja oikeusalueeksi. EU:n ja Britannia uusi suhde on selvästi aiempaa etäisempi, mikä tarkoittaa muun muassa paperityön lisääntymistä sekä uusia kustannuksia kaupan käynnissä EU:n ja Britannian välillä.
Vaikka kauppa- ja yhteistyösopimus on kattava ja se tarjoaa muun muassa tullittoman ja kiintiöttömän pääsyn osapuolten markkinoille tietyille tuotteille, sopimus ei korvaa sisämarkkinoita. Tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja pääomien vapaa liikkuvuus lakkaa 1.1.2021 lähtien. Kaupan käyntiin EU:n ja Britannian välillä seuraa näin ollen merkittäviä muutoksia sopimuksen aikaansaamisesta huolimatta.
Yksittäiselle yritykselle koituvat muutokset riippuvat muun muassa yrityksen toimialasta, sijaintipaikasta tai roolista tuotantoketjussa. Osa muutoksista on tuotekohtaisia.
EU:n ja Britannian kauppa- ja yhteistyösopimus I Euroopan komissio
Tietoa sopimuksesta (pääosin englanniksi): I Euroopan komissio
Lisätietoa yrityksille
-
-
EU:lla on kauppasopimuksia yli 70 maan kanssa. Britannian ero EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista tarkoittaa, että Britannia ei kuulu enää 1.1.2021 lähtien EU:n kauppasopimusten piiriin.
Siten sisältöä, joka on tuotettu Britanniassa ei voi enää laskea mukaan ”EU-alkuperäksi” niiden tuotteiden osalta, joita yritys on viemässä EU:sta EU:n vapaakauppasopimuskumppanimaihin. Vietäessä tuotteita Britanniasta Britannian vapaakauppasopimuskumppanimaihin, noudatetaan Britannian sopimusten ehtoja.
Viennin ehdot EU:n kauppasopimusmaihin I Euroopan komissio
Britannian kauppasopimukset I Gov.uk
-
Erosopimuksella suojataan Britanniassa siirtymäkauden päättyessä 31.12.2020 laillisesti asuvien EU:n kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä sekä toisaalta EU:n jäsenvaltiossa siirtymäkauden päättyessä laillisesti asuvien Britannian kansalaisten sekä heidän perheenjäsentensä oleskeluun ja työntekoon liittyviä oikeuksia.
Tammikuusta 2021 alkaen vapaa liikkuvuus EU:n ja Britannian välillä lakkaa ja Britanniaan siirtymäkauden jälkeen muuttavien EU-valtioiden opiskelijoiden ja työntekijöiden maahantuloon sovelletaan Britannian maahanmuuttolainsäädäntöä.
Vastaavasti Britannian kansalaisten maahantuloon EU:n alueelle sovelletaan jäsenvaltioiden maahanmuuttolainsäädäntöä, paitsi jos he kuuluvat erosopimuksen soveltamisalaan.Hakemusopas I Migri
Maahantuloon ja oleskeluun Britanniassa noudatetaan Britannian ulkomaalaislakia.Viisumit ja maahanmuutto Britanniassa I Gov.uk
-
EU:n ja Britannian uusi kauppa- ja taloussuhde mahdollistaa neuvottelut ammattipätevyyden vastavuoroisesta tunnustamisesta tulevaisuudessa.
EU:n sisämarkkinoilla helpotetaan ammattipätevyyksien tunnustamista.1.1.2021 alkaen Britannia ei enää kuulu näiden helpotusten piiriin, vaan Britanniassa hankitun ammattipätevyyden tunnustaminen tapahtuu EU:ssa kunkin jäsenmaan kansallisten sääntöjen mukaisesti, jotka koskevat EU:n ja ETA-maiden ulkopuolisten maiden suhteen sovellettavia järjestelyjä. Vastaavasti EU:ssa hankitun ammattipätevyyden tunnustaminen tapahtuu Britanniassa sen kansallisten sääntöjen mukaisesti.
Suomessa ennen siirtymäkauden päättymistä ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EY) mukaisesti tehdyt tunnustamispäätökset ovat voimassa, eli päätöksen saaneilla on siirtymäkauden jälkeenkin päätöksen mukaiset oikeudet.
Tutkintojen tunnustaminen I Opetushallitus
Lisätietoja Britanniassa I Gov.uk
-
1.1.2021 lähtien, kun Britannia eroaa EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista, muun muassa Britanniaan vietävien ja sieltä tuotavien tavaroiden ja palveluiden arvonlisäverotusta ja ilmoittamista koskeviin sääntöihin tulee muutoksia.
Brexitin vaikutukset verotukseen I Vero.fi
EU-yritysten verotus ja tullimaksut I Gov.uk
-
EU ja Britannia eriytyivät 1.1.2021 alkaen kahdeksi eri sääntely- ja oikeus- ja tullialueeksi. Kaikki tuotteet EU:n ja Britannian välisessä kaupassa on tullattava. EU:n ja Britannian kauppa- ja yhteistyösopimuksella sovittiin tietyistä helpotuksista tullausmenettelyihin.
EU:n ja Britannian kauppa- ja yhteistyösopimuksessa sovittiin tavaroiden tullittomasta ja kiintiöttömästä kohtelusta, jos tuotteen alkuperäsäännöt täyttyvät, toisin sanoen jos tuote on riittävässä määrin valmistettu EU:n tai Britannian alueella. Jos alkuperää ei pysty osoittamaan, maksetaan tuotteesta ”erga omnes”-tulleja.
Alkuperäsäännöt ovat tuotekohtaisia. Niiden selvittämiseen tarvitset tuotteen tullinimikkeen.
EU:n tuontitullit I Euroopan komissio
Kauppa Britannian kanssa I Gov.uk