Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -tapahtumia

Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon merkkipäivää vietetään 17. heinäkuuta 2019, joka on tänä vuonna yleinen liputuspäivä. Hallitusmuodon 100-vuotisjuhlintaan liittyvät tapahtumat keskittyvät syyskuun puoliväliin.

Suomen hallitusmuoto 100 vuotta juhlatilaisuus eduskunnassa 

10.9. Hallitusmuodon 100-vuotisjuhlatilaisuus järjestetään eduskunnan täysistuntosalissa tiistaina 10.9.2019 klo 12. Tilaisuudessa puhuvat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja pääministeri Antti Rinne. YLE televisioi tapahtuman. 

Avoimet ovet 12.-14.9. 

12.–14.9. Tasavallan presidentinlinna klo 10.00-15.00 

13.9. Eduskuntatalo klo 14.00-19-00 (Vierailijasisäänkäynti sulkeutuu klo 18.15)  

  • Vieraat voivat tutustua omaan tahtiin Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan henkilökunnan opastuksella.
  • Politiikan torilla vieraat tapaavat kansanedustajia ja heille esitellään eduskuntaryhmien työskentelyä.
  • Eduskuntatalon kahvilassa on kahvitarjoilu vierailijoille.
  • Kierroksella on huomioitu esteetöntä liikkumista tarvitsevat vieraat.

Lisätiedot: Apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg, 050 549 0436

14.9. Valtioneuvoston linna ja Säätytalo klo 10.00-15.00

14.9. klo 10–15 Avoimien ovien päivän torikahvit Helsingin Kauppatorilla

Kahvin lomassa voi nauttia musiikista sekä lyhyistä Hallitusmuoto 100 -teemaa käsittelevistä puheenvuoroista ja keskusteluista. Puheenvuoroja pitävät ja keskusteluissa on mukana historioitsijoita, kansanedustajia ja ministereitä. Torikahvien tarkempi ohjelma löytyy täältä.

Musiikista vastaa mm. Kaartin soittokunnan varusmiesyhtye, harmonikansoittaja Johanna Juhola ja kitaristi Roope Aarnio. Lisäksi kuulemme osia sadan vuoden takaiseen aikaan sijoittuvasta musiikkiteatteriesityksestä. 

Muita tapahtumia

10.–30.9Hallitusmuodon historiaa ja Suomen tasavallan presidenttejä esittelevä Hallitusmuoto 100 -näyttely. Kansallisarkisto, Helsinki

Kansallisarkiston Hallitusmuoto 100 vuotta-näyttely juhlistaa itsenäisen Suomen hallitusmuodon merkkivuotta ja esittelee asiakirjoin, esinein ja valokuvin sen vaiheita ja presidentti-instituutiotamme. Näyttelyn käsikirjoituksen ovat tuottaneet emeritusprofessori Timo Soikkanen ja professori Vesa Vares. Perjantaina 13.9. ja lauantaina 14.9. käsikirjoittajat ovat esittelemässä näyttelyä.

13.9. Perustuslakipäivä, Helsinki

Hallitusmuoto 100 vuotta -juhlaseminaari klo 9.30–12.00 Säätytalossa.

Tilaisuuden avaa eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen ja päätössanat lausuu
pääministeri Antti Rinne.

Perustuslain merkitystä suomalaisen yhteiskunnanrakentumisessa tarkastelevat puheenvuoroissaan eri näkökulmista emeritusprofessori Kaarlo Tuori, eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, professori Tuomas Ojanen, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Lisäksi seminaarissa luodataan modernin oikeusvaltion tulevaisuutta – mitä perustuslailta edellytetään seuraavan sadan vuoden aikana? Keskustelijoina eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen, korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi, oikeuskansleri Tuomas Pöysti, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sekä professori Veli-Pekka Viljanen.

Seminaaria luotsaa toimittaja Olli Seuri.

Seminaaria voi seurata verkossa osoitteessa vn.fi/live

Koululaisten perustuslakipäivä klo 12.45–15.30 Säätytalossa.

Iltapäivän opetukselliseen ohjelmaan osallistuu yli 250 9-luokkalaista eri puolilta Suomea.

Perustuslaki-iltapäivässä oppilaat osallistuvat työpajoihin perustuslaista, demokratiasta ja perusoikeuksista. Oppilaat pääsevät päivän aikana myös tutustumiskierrokselle Valtioneuvoston linnaan.

Hallitusmuodon historiaa ja Suomen tasavallan presidenttejä esittelevä Hallitusmuoto 100 -näyttelyn yleisöopastus Kansallisarkistossa klo 14.00–14.45

Toivotaan rajatun osallistujamäärän takia ennakkoilmoittauttumista.

Kansallisarkisto, Helsinki
 

15.9. klo 11–18 Presidenttipäivä, Kansallismuseo, Helsinki

Kosmopoliitti, kajaanilaispoika, Kallion kasvatti – Kansallismuseon Presidenttipäivässä 15.9. kuljetaan presidenttien jalanjäljillä 

Presidenttipäivän aamu alkaa opastetuilla kävelykierroksilla eri puolilta kantakaupunkia. Asiantuntevat oppaat johdattavat ryhmät Tokoinrannasta, Senaatintorilta, Ritarihuoneelta ja Tavastialta Kansallismuseoon, jossa päivä jatkuu auditoriossa pidettävien asiantuntijoiden tietoiskuilla klo 13–17. Sekä kävelykierrokset että iltapäivän tietoiskut ovat maksuttomia. Kävelykierroksille toivotaan rajatun osallistujamäärän takia ennakkoilmoittautumista.

Tapahtumatiedot museon nettisivuilla ja Facebook-tapahtumassa

15.9. klo 12-16 Risto Ryti -päivä Huittisten museolla

Museoon vapaa pääsy ja opastettuja kierroksia. 

 

Alkuvuoden tilaisuuksia ja tapahtumia

19.5. ja 9.6. klo 13: Kekkosen lenkki – valtavia loikkia ja vallattomia ajatuksia. Kierretään presidentti Urho Kekkosen (1900-1986) suosima Seurasaaren-lenkki reippailuhengessä Kekkosta muistellen. 

17.7. Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon 100-vuotispäivä, yleinen liputuspäivä

Merkkipäivän tapahtumia Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 17.7.

Yleisötilaisuus Porin kansalaistorilla 
Teemasta keskustelivat professori Henrik Meinander ja kansanedustaja Ilkka Kanerva toimittaja Olli Seurin johdolla. MTV-lavalla pidettävä tilaisuus oli kaikille avoin.

Suomen hallitusmuoto 100 -seminaari 

Valtioneuvoston kanslian järjestämässä seminaarissa tarkasteltiinn hallitusmuodon merkitystä suomalaisen demokratian ja yhteiskunnan kivijalkana. Tilaisuuden avasi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja päätöspuheenvuoron piti valtiovarainministeri Mika Lintilä. Seminaaripuhujina olivat eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, kansanedustaja Ilkka Kanerva sekä Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander. Keskustelua luotsasasi toimittaja Olli Seuri.