Saamelaisten totuus- ja sovintokomissioprosessin valmistelu 

Hallitus on käynnistänyt saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin valmistelun lokakuussa 2017. Valtioneuvoston kanslia ja oikeusministeriö yhteistyössä Suomen Saamelaiskäräjien kanssa ovat kartoittamassa miten sovintoprosessi (komissio) tulisi panna toimeen ja millainen itse prosessista vastaavan riippumattoman komission tehtävä ja kokoonpano tulisi olla.

Kuulemiskiertue Saamenmaalla ja Suomen suurimmissa kaupungeissa järjestettiin 2.5.–29.6.2018. Tilaisuuksissa keskusteltiin muun muassa prosessin herättämistä ajatuksista, komission mandaatista sekä komissaareista ja heidän valintatavastaan. 

Kuulemiskiertueen aineisosta on koostettu raportti, joka on julkaistu kuudella kielellä (pohjoissaame, inarinsaame, koltansaame, suomi, ruotsi ja englanti). 

Totuus- ja sovintokomissiovalmistelun taustaa

Totuus- ja sovintokomissiovalmistelun taustaa

Totuus- ja sovintokomissioinstituutio juontaa juurensa 1970-luvulle. Kansainvälisesti totuuskomissioiksi tai totuus- ja sovintokomissioiksi kutsutaan prosesseja, joissa tarkastellaan historiassa tapahtuneita kollektiivisia vääryyksiä.

Taustaa totuus- ja sovintokomissioprosessista

Sovintoprosessin keskustelutilaisuudet

Sovintoprosessin keskustelutilaisuudet

Hallitus on käynnistänyt saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin valmistelun. Osana valmistelua järjestettiin laaja keskustelutilaisuuksien sarja kesällä 2018.

Lisätietoa keskustelutilaisuuksien sarjasta

Totuus- ja sovintokomissioiden kansainvälisiä kokemuksia -seminaari 10.2.2018

Totuus- ja sovintokomissioiden kansainvälisiä kokemuksia -seminaari 10.2.2018

Valtioneuvoston kanslia, oikeusministeriö ja Suomen saamelaiskäräjät järjestävät saamelaisten totuus- ja sovintokomissioprosessiin ja mahdollisen komission asettamiseen liittyvän, kaikille avoimen kansainvälisen seminaarin Inarissa 10.2.2018.

Seminaarin ohjelma ja tallenne