Hyppää sisältöön

Tietoa brexitistä

Britannian EU-eroon ja tulevaan EU-suhteeseen liittyvää tietoa on koottu yhteen. Sivuilla on tietoa muun muassa neuvotteluprosessista, erosopimuksesta ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava mahdolliseen sopimuksettomaan eroon.

Valtionhallinnon brexit-asiantuntijat ja yhteystiedot

Ajankohtainen tilanne

Eurooppa-neuvosto on myöntänyt Britannialle eropäivän lykkäystä 31.1.2020 saakka. Pidennys on joustava niin, että Britannia voi erota EU:sta aiemmin, mikäli erosopimus tulee aiemmin voimaan. Tällöin ero voi toteutua 1.12.2019 tai 1.1.2020.

Britannian pyynnöstä EU-maiden marraskuussa 2018 hyväksymää erosopimusta ja poliittista julistusta neuvoteltiin syksyllä 2019 osin uudelleen. Eurooppa-neuvosto vahvisti saavutetun sovun 17.10.2019 kokouksessaan. Britannian parlamentin ja Euroopan parlamentin tulee vielä antaa sopimukselle hyväksyntänsä.

EU:n mukaan ratkaisu on oikeudenmukainen ja turvaa EU:n edut ja yhtenäisyyden sekä suojaa Irlannin saaren rauhaa ja vakautta.

EU ja jäsenmaat ovat varautuneet myös siihen, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Lisätietoa ajankohtaisesta tilanteesta.

 

Lisätietoja brexit-neuvotteluprosessista

14082528

Johannes Leppo, lainsäädäntöneuvos 
valtioneuvoston kanslia, EU-asioiden osasto EU-puheenjohtajakauden koordinaatio  Yleisten asioiden neuvosto  0295160335  


Silja Pasanen, EU-erityisasiantuntija 
valtioneuvoston kanslia, EU-asioiden osasto 0295160402  

Neuvotteluprosessi

Neuvotteluprosessi

Britanniassa järjestettiin 23.6.2016 kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Britannia jätti EU:lle eroilmoituksensa 29.3.2017. Siitä käynnistyi eroneuvotteluille annettu kahden vuoden määräaika.

Tietoa brexit-neuvotteluista

Erosopimus

Erosopimus

Erosopimuksen tehtävä on varmistaa Britannian hallittu ero unionista.

Tietoa erosopimuksesta

Kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Suomen tärkein tavoite eroneuvotteluissa oli kansalaisten oikeuksien turvaaminen. Erosopimuksen mukaan esimerkiksi henkilöiden vapaa liikkuvuus jatkuisi täysimääräisesti siirtymäkauden päättymiseen saakka.

Tietoa kansalaisten oikeuksista

Siirtymäkausi

Siirtymäkausi

Neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta voidaan aloittaa vasta, kun Britannia on eronnut unionista. Näin ollen eron ja tulevan suhteen väliin tarvitaan siirtymäkausi, joka on määritelty erosopimuksessa.

Tietoa siirtymäkaudesta

EU:n ja Britannian tuleva suhde

EU:n ja Britannian tuleva suhde

Erosopimus ei sisällä määräyksiä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Sitä koskevat neuvottelut voidaan aloittaa vasta, kun Britannia on eronnut EU:sta. Tulevan suhteen puitteista on neuvoteltu yhteinen poliittinen julistus.

Tietoa EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta

Sopimukseton ero

Sopimukseton ero

Mikäli sopimuksettomaan eroon päädytään, lakkaa EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan välittömästi.

Tietoa sopimuksettomasta erosta