Hyppää sisältöön

Tietoa brexitistä

Britannian EU-eroon ja tulevaan EU-suhteeseen liittyvää tietoa on koottu yhteen. Sivuilla on tietoa muun muassa neuvotteluprosessista, erosopimuksesta ja siitä, kuinka Britannian ja Suomen kansalaisten ja yritysten on varauduttava mahdolliseen sopimuksettomaan eroon.

Ajankohtainen tilanne

EU on valmis allekirjoittamaan Britannian hallituksen kanssa sovitun erosopimuksen. Britannian parlamentin alahuone ei kuitenkaan hyväksynyt erosopimusta 15. ja 29.1.2019 pidetyissä äänestyksissä. Alahuone käsittelee erosopimusta seuraavan kerran 14.2.2019.

EU lähtee siitä, että erosopimus on paras mahdollinen kompromissi, ja ainoa tapa varmistaa Britannian hallittu ero unionista. EU ei enää halua avata sopimusta. Jatko riippuu Britannian sisäpoliittisesta tilanteesta ja tahtotilasta. Vaihtoehtoisia skenaarioita on useita. Britannian on selvennettävä, miten se haluaa asiassa edetä. EU ottaa sen jälkeen yhtenäisesti kantaa Britannian mahdollisiin ehdotuksiin.

Lisätietoja

Johannes Leppo, Lainsäädäntöneuvos 
Valtioneuvoston kanslia, EU-asioiden osasto 0295160335  


Silja Pasanen, EU-erityisasiantuntija 
Valtioneuvoston kanslia, EU-asioiden osasto 0295160402  

Neuvotteluprosessi

Neuvotteluprosessi

Britanniassa järjestettiin 23.6.2016 kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Britannia jätti EU:lle eroilmoituksensa 29.3.2017. Siitä käynnistyi eroneuvotteluille annettu kahden vuoden määräaika.

Tietoa brexit-neuvotteluista

Erosopimus

Erosopimus

Euroopan komission ja Britannian hallituksen edustajat saivat erosopimusta koskevat neuvottelut päätökseen marraskuussa 2018. Erosopimuksen tehtävä on varmistaa Britannian hallittu ero unionista.

Tietoa erosopimuksesta

Kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Suomen tärkein tavoite eroneuvotteluissa oli kansalaisten oikeuksien turvaaminen. Erosopimuksen mukaan esimerkiksi henkilöiden vapaa liikkuvuus jatkuisi täysimääräisesti siirtymäkauden päättymiseen saakka.

Tietoa kansalaisten oikeuksista

Siirtymäkausi

Siirtymäkausi

Neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta voidaan aloittaa vasta, kun Britannia on eronnut unionista. Näin ollen eron ja tulevan suhteen väliin tarvitaan siirtymäkausi, joka on määritelty erosopimuksessa.

Tietoa siirtymäkaudesta

EU:n ja Britannian tuleva suhde

EU:n ja Britannian tuleva suhde

Erosopimus ei sisällä määräyksiä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Sitä koskevat neuvottelut voidaan aloittaa vasta, kun Britannia on eronnut EU:sta. Tulevan suhteen puitteista on neuvoteltu yhteinen poliittinen julistus.

Tietoa EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta

Sopimukseton ero

Sopimukseton ero

Sopimuksettomaan eroon päädytään, mikäli erosopimus ei tule 30.3.2019 voimaan, eikä neuvotteluille annettua määräaikaa pidennetä. Tällöin EU:n perussopimusten ja EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniaan lakkaa välittömästi.

Tietoa sopimuksettomasta erosta

Valikko