Tulevaisuustyö ja ennakointi

Ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja teknologinen kehitys muuttavat Suomea ja sen tulevaisuuden näkymiä. Myös monet muut yhteiskunnalliset, teknologiset, taloudelliset, ympäristölliset ja poliittiset muutokset vaikuttavat toimintaympäristöömme. 

Suomen on varauduttava tulevaisuuteen ja sen tuomaan epävarmuuteen. Valtioneuvoston tulevaisuus- ja ennakointityö luo yhteistä ymmärrystä muutoksista päätöksenteon tueksi. Keskeistä valtioneuvoston tulevaisuustyölle ovat yhteistyö ja laaja osallistaminen.

Ennakointi ei ole tulevaisuuden ennustamista. Ennakointityössä hahmotetaan vaihtoehtoisia tulevaisuuden kehityskulkuja ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia sekä haasteita.

Ajankohtaista

Raportti: Neljä skenaariota Suomen aluekehityksen suunnasta vuonna 2040

8.12.2021 13.02
TEM
Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa raportissa Suomen aluekehityksen mahdollisia tulevaisuuskuvia on tarkasteltu neljän erilaisen skenaarion kautta. Vuoteen 2040 asti ulottuvien skenaarioiden mukaan aluekehitys voi olla globaalisti valikoitunutta, raaka-aineisiin ja turismiin keskittynyttä, tilkkutäkkimäistä tai tasapainoista.

Eurooppa olemme me -kiertue saapuu Tampereelle

7.12.2021 14.24
VNK
Kuvituskuva: Eurooppa olemme me -kiertue
Valtioneuvoston kanslia, Tampereen Lyseon lukion Eurooppa-linja ja Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto järjestävät lauantaina 11.12. Tampereen Monitoimitalo 13:n Wivi Lönn -salissa klo 14 alkaen paneelikeskustelun. Tilaisuuden avaa puheellaan pääministeri Sanna Marin.

Kaupunginjohtajat Maria Sorvisto ja Kari Karjalainen:
Mitä jäi käteen kuntien tulevaisuustyöstä?

1.12.2021 15.44
VM
Kaupunginjohtajat Maria Sorvisto ja Kari Karjalainen.
Valtiovarainministeriön koordinoimaan kuntapolitiikan tulevaisuustyöhön on osallistunut tiiviisti useita kuntajohtajia. Haastattelimme heistä kahta, Ylivieskan kaupunginjohtajaa Maria Sorvistoa sekä Joensuun kaupunginjohtajaa Kari Karjalaista ja kysyimme, minkälaisena he ovat kokeneet työhön osallistumisen.

Ennakointiluotsi-kolumnit

Ennakointiluotsin jäsenet ja sihteeristö kirjoittavat ennakoinnin ajankohtaisista aiheista ja tuovat näkökulmia tulevaisuuskeskusteluun.

Yhteystiedot

Jaana Tapanainen-Thiess, johtava asiantuntija, tulevaisuusselonteon pääsihteeri 
valtioneuvoston kanslia, Strategiaosasto, Yhteiskuntapolitiikan suunnitteluyksikkö 0295160593  


Hanna Ojanen, suunnittelija 
valtioneuvoston kanslia, Strategiaosasto, Yhteiskuntapolitiikan suunnitteluyksikkö 0295160448