Tulevaisuustyö ja ennakointi

Ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja teknologinen kehitys muuttavat Suomea ja sen tulevaisuuden näkymiä. Myös monet muut yhteiskunnalliset, teknologiset, taloudelliset, ympäristölliset ja poliittiset muutokset vaikuttavat toimintaympäristöömme. 

Suomen on varauduttava tulevaisuuteen ja sen tuomaan epävarmuuteen. Valtioneuvoston tulevaisuus- ja ennakointityö luo yhteistä ymmärrystä muutoksista päätöksenteon tueksi. Keskeistä valtioneuvoston tulevaisuustyölle ovat yhteistyö ja laaja osallistaminen.

Ennakointi ei ole tulevaisuuden ennustamista. Ennakointityössä hahmotetaan vaihtoehtoisia tulevaisuuden kehityskulkuja ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia sekä haasteita.

Ajankohtaista

EU tehostaa kansalaistensa turvaamista

6.10.2023 18.10
VNK
Pääimisteri Orpo ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchez Granadassa 6.10.2023
Espanjan Granadassa 6. lokakuuta kokoontuneet EU-maiden johtajat antoivat yhteisen julkilausuman EU:n tulevien vuosien prioriteeteista. Se korostaa tarvetta taata EU-maiden kansalaisten turvallisuus sekä taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi.

Eurooppaministerit jatkavat EU:n tulevaisuuskeskustelua Espanjan Murciassa

27.9.2023 14.18
EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Espanja järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen Murciassa torstaina 28. syyskuuta. Kokouksen teemana on keskustelu EU:n tulevasta ohjelmasta. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Kestävän kehityksen kirjoituskilpailu kannustaa unelmoimaan tulevasta

30.6.2023 14.21
Kestävä kehitys valtioneuvoston kanslia
Kestävän kehityksen toimikunta järjestää Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailun osana 30-vuotisjuhlavuottaan. Kilpailu on avoinna 1.7.–31.10.2023. Kilpailun suojelijana toimii Jenni Haukio ja sen nelihenkisen tuomariston muodostavat rap-artisti Mihkku Laiti, sarjakuvataiteilija Seppo Leinonen, tietokirjailija Julia Thurén sekä Nuorten Agenda2030 ryhmän edustaja.

Ennakointiluotsi-kolumnit

Ennakointiluotsin jäsenet ja sihteeristö kirjoittavat ennakoinnin ajankohtaisista aiheista ja tuovat näkökulmia tulevaisuuskeskusteluun.

Yhteystiedot

Jaana Tapanainen-Thiess, johtava asiantuntija 
valtioneuvoston kanslia, Strategiaosasto, Yhteiskuntapolitiikan suunnitteluyksikkö 0295160593