Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtio-omistajan vastuullisuustavoitteista ei tingitä kriiseissäkään

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.8.2022 15.46
Tiedote

Valtio-omisteisten yhtiöiden tulee pitää kiinni kunnianhimoisista vastuullisuus- ja ilmastotavoitteista myös kriisien aikana, toteaa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen. Ministeri puhui 30. elokuuta valtio-omisteisten yhtiöiden hallitusten puheenjohtajille ja toimitusjohtajille valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen vastuullisuusaamussa.

Puheessaan ministeri Tuppurainen totesi, että omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä valtio-omisteisilta yhtiöiltä edellytetään, että ne ottavat huomioon hallituksen asettaman tavoitteen hiilineutraalista Suomesta 2035 ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi 1,5 celsiusasteeseen.

”Nämä odotukset eivät ole kadonneet mihinkään vaan päinvastoin. Olemme saaneet lukea erittäin huolestuttavia uutisia luontokadon ja ilmastonmuutoksen etenemisestä ja sen aiheuttavista ääriolosuhteista. Meiltä kaikilta – sekä poliitikoilta että yritysten päättäjiltä – vaaditaan nyt määrätietoista ponnistelua ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Aikaa ei ole hukattavaksi. On aika muuttaa lupaukset sekä puheet konkreettisiksi teoiksi ja tuloksiksi”, ministeri Tuppurainen painotti.  

Johdon palkitsemiseen nivottu vastuullisuuskannustimia

Omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä valtio on myös linjannut, että se odottaa yhtiöiden sisällyttävän vastuullisuuden johdon palkitsemisjärjestelmiin ja raportoivan siitä omistajalle yhtiökokouksessa. Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto teki keväällä 2022 valtio-omisteisille yhtiöille kyselyn, jossa selvitettiin, miten yhtiöt ovat sisällyttäneet vastuullisuuskannustimia johdon palkitsemiseen.

”Vastuullisuusinsentiivit on otettu käyttöön lähes kaikissa valtio-omisteisissa yhtiöissä. Tulosten mukaan vastuullisuusmittari muodostaa keskimäärin noin neljänneksen johdon tulospalkitsemisesta. Minulle tämä on viesti siitä, että valtionyhtiöissä otetaan vastuullisuus tosissaan, mistä haluan lausua kiitokseni yhtiöiden hallituksille”, ministeri Tuppurainen sanoi. 

Omistajapoliittisessa periaatepäätöksessään  valtio on todennut, että valtio-omisteisten yhtiöiden odotetaan olevan edelläkävijöitä yritysvastuussa. ”Se asettaa riman korkealle sekä valtio-omistajalle että yhtiöille”, ministeri Tuppurainen totesi.

Yritysvastuu on kiinteä osa valtion omistajaohjausta. Yhtiöiden vastuullisuutta seurataan ja analysoidaan osana muuta omistajastrategista työtä. Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolla on yritysvastuutiimi, joka keskittyy vastuullisuuden kehittämiseen ja koordinointiin valtio-omisteisissa yhtiöissä.

Ministerin haastattelupyynnöt: 
Erityisavustaja Roosa Pöyhönen, p. 0295 160 866, [email protected] 

Lisätietoja: 
Osastopäällikkö Kimmo Viertola, omistajaohjausosasto, valtioneuvoston kanslia, p. 029 516 0026, neuvotteleva virkamies Katariina Sillander, omistajaohjausosasto, valtioneuvoston kanslia, p. 029 160 030, [email protected]