Työskentely Euroopan unionissa
Kuva: Butenkow/stock.adobe.com
Euroopan unioni työllistää yli 40 000 henkilöä, joiden joukossa on noin tuhat suomalaista. EU toimii monilla eri politiikkasektoreilla.
Avoimet työpaikat Euroopan unionissa
Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto (European Personnel Selection Office EPSO) vastaa työntekijöiden valinnasta Euroopan unionin toimielimiin ja virastoihin.
- Avoinna olevat tehtävät | epso.eu
- EU-uralle nopeammalla ja yksinkertaisemmalla hakumenettelyllä | tiedote 10.3.2023
EU-toimielinten työtehtävät
EU:n toimielimet tarjoavat useanlaisia työsuhteita vakituisista viroista määräaikaisiin työtehtäviin. Tarkemmat tiedot työnkuvista löytyvät Euroopan unionin henkilöstövalintatoimiston verkkosivuilta.
EU-toimielimet rekrytoivat vakituisen henkilökunnan avoimilla kilpailuilla. Uusien virkamiesten valinnan hoitaa Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto EPSO. Perusedellytyksenä EU-tehtäviin hakeutumiselle on EU-kansalaisuus, kahden EU:n virallisen kielen taito ja korkeakoulututkinto ja/tai työkokemus. Tarkat tiedot kunkin kilpailun pätevyysvaatimuksista ja edellytyksistä löytyvät EPSOn sivuilla julkaistavasta kilpailuilmoituksesta.
EU:lla on kolme vakinaisten virkojen sopimustyyppiä: hallintovirkamiesten (AD), hallintoavustajien (AST) ja sihteeri- ja virkailijahenkilöstön (AST/SC) sopimukset.
Hallintovirkamiehet (AD)
Hallintovirkamiesten ryhmään (administrator, AD) kuuluvat johto-, suunnittelu- ja asiantuntijatehtävät sekä tutkimustehtävät. Yleisuran tehtävät ovat avoinna minkä tahansa alan korkeakoulututkinnon suorittaneille hakijoille (kandidaatin tutkinto tai vastaava). Erityisalojen kilpailuissa haetaan puolestaan asiantuntijoita eri politiikanaloilta.
Hallintovirkamiesten tehtävänkuvaan voi kuulua esimerkiksi EU-lainsäädäntöä ja budjettia valmistelevat tehtävät, talouspolitiikkaa koskevat koordinaatiotehtävät, EU-oikeuteen liittyvät tehtävät tai neuvottelut kolmansien maiden kanssa. Hallintovirkamiesten tehtäväkenttä on vastuullinen heti uran alusta alkaen. Hallintovirkamiesten tehtäväryhmissä on 12 palkkaluokkaa (AD5-AD16).
Kääntäjät ja tulkit (AD)
Perusvaatimuksena kääntäjän tehtäviin on korkeakoulututkinto miltä tahansa alalta ja äidinkielen lisäksi kahden virallisen EU-kielen taito. Tulkeilta vaaditaan alan tutkinto. Kääntäjiä ja tulkkeja palkataan vakituiseen työsuhteeseen, mutta erityistapauksissa tai kiireellisissä tilanteissa myös tilapäisesti. EU-toimielimet käyttävät paljon myös freelance-kääntäjiä ja -tulkkeja.
Kääntäjistä suurin osa työskentelee Euroopan komission käännöstoimen pääosaston (DGT), unionin neuvoston pääsihteeristön ja Euroopan parlamentin pääsihteeristön palveluksessa. Tulkeille työmahdollisuuksia tarjoavat ennen kaikkea komission tulkkauksen pääosasto (SCIC) sekä Euroopan parlamentin ja unionin tuomioistuimen tulkkauspalvelut.
Hallintoavustajat (AST)
Hallintoavustajien (assistant, AST) tehtävät kuuluvat pääpiirteissään toimeenpanoa koskeviin työvaiheisiin kaikilla EU:n toiminta-alueilla. Toimenkuva voi olla esimerkiksi yksikön sihteerin, henkilösihteerin tai -assistentin tehtävät tai hallintoon liittyvät avustavat toimet, kuten talous- tai asiakirjahallinto ja tietotekninen lähituki.
Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi tietotekniikan, viestinnän, tullihallinnon, varainhoidon, tutkimuksen tai kirjanpidon alaan. Haku pysyvään virkaan tapahtuu avoimilla kilpailuilla. Vaatimuksena on vähintään ylioppilastutkinto tai kolmen vuoden ammatillinen koulutus. Alaan liittyvää työkokemusta vaaditaan yleensä kaksi vuotta.
Hallintoavustajien tehtäväryhmässä on 11 palkkaluokkaa (AST1 - AST11). AST-luokkaan on sisällytetty myös palveluhenkilöstö, kuten vahtimestarit ja autonkuljettajat.
Sihteeri- ja virkailijahenkilöstö (AST/SC)
Sihteeri- ja virkailijahenkilöstö (secretaries/clerks) toimii yleensä toimiston hoitoon liittyvissä töissä ja hallinnon tukitehtävissä. Sen vastuulle voi kuulua esimerkiksi asiakirjojen valmistelu, kokousten järjestely ja koordinointi sekä johdon sihteerin tai osastosihteerin tehtävät. Sihteeri- ja virkailijahenkilöstö toimii EU:n toimielimissä yleensä toimistonhoitoon liittyvissä töissä ja hallinnon tukitehtävissä.
EU:ssa on mahdollista hakea myös määräaikaisiin sopimussuhteisiin tehtäviin. Sopimussuhteisia työntekijöitä käytetään tilanteissa, joissa kaivataan tilapäistä asiantuntijaosaamista tietyllä sektorilla. Tehtäviä on tarjolla sekä asiantuntija- että assistenttitasolla.
Sopimussuhteisiin tehtäviin on jatkuva haku. Hakuprosessi on varsinaisia virkamieskilpailuja kevyempi menettely. Työsopimus solmitaan yleensä kolmeksi vuodeksi, ja se on uusittavissa kerran.
Sopimussuhteisiin tehtäviin palkataan:
- Euroopan komission pääosastoille ja Euroopan komission pääosaston alaisiin toimistoihin, kuten infrastruktuuri- ja logistiikkatoimistoon Brysseliin ja Luxemburgiin
- Erillisvirastoihin
- Euroopan komission kansallisiin edustustoihin ja edustustoihin kolmansissa maissa, erityisesti kehitysyhteistyötehtäviin
Työsopimuksella voidaan palkata määräaikaisia virkamiehiä erikoisalojen osaamista vaativiin tai tilapäisiin tehtäviin. Määräaikaisten virkamiesten rekrytointi on yleensä suoraan kunkin EU-toimielimen tai -viraston vastuulla. Avoimet tehtävät julkaistaan myös EPSOn verkkosivuilla.
Jäsenmaat voivat lähettää EU:n toimielimiin niin sanottuja kansallisia asiantuntijoita jäsenmaan omalla kustannuksella. Kansallisten asiantuntijoiden toimikausi on lähtökohtaisesti kaksi vuotta, ja kautta on mahdollista jatkaa enintään kaksi vuotta.
Suomi voi valtion talousarvioon sisällytetyn valtioneuvoston kanslian hallinnoiman momentin kautta kustantaa noin kymmenkunta kansallista asiantuntijaa työskentelemään EU:n toimielimissä sellaisissa tehtävissä, jotka ovat Suomen EU-politiikan prioriteettien mukaisia. Lähettäjätaho, kuten ministeriö tai virasto, voi myös maksaa kansallisen asiantuntijan sosiaaliturva- ja palkkakustannukset itse. Lisäksi niiden tehtävien osalta, joissa EU ei maksa asiantuntijalle päivärahaa, tulee päivärahan maksu lähettävän ministeriön kustannettavaksi.
Koska kiinnostus kansallisten asiantuntijoiden tehtäviin on suurempaa kuin käytettävissä olevat varat, tehtäviä joudutaan priorisoimaan. Priorisointi tehdään ministeriöiden välisessä kansallisten asiantuntijoiden valintalautakunnassa. Ehdotuksia kansallisiksi asiantuntijoiksi voivat tehdä ministeriöt ja muut EU-asioiden komiteassa edustettuina olevat tahot, kuten Ahvenanmaan maakuntahallitus tai Suomen Pankki.
Tutkimustyötä Euroopan unionissa tehdään pääsääntöisesti Euroopan komission
alaisuudessa. Tutkijoita rekrytoidaan myös avoimilla kilpailuilla.
EU tarjoaa nuorille asiantuntijatehtäviä kehitysmaissa sijaitsevissa edustustoissa. Ohjelman rahoittajina toimivat Suomen ulkoministeriö ja Euroopan komissio.
Euroopan komissiossa harjoittelijana olevat voivat hakea JPP-harjoitteluohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on, että sen suorittaneella on syvempi osaaminen ja taidot EU-toimielimessä työskentelyyn.
Tietoa parlamentin jäsenten avustajien työstä ja hakumenettelyistä on Euroopan parlamentin jäsenten sivuilla ja parlamentin poliittisten ryhmien verkkosivustoilla.
Lisätietoja
Jenni Hakala, Erityisasiantuntija
ulkoministeriö, Edustustot, EU-edustusto, Bryssel (EUE), Koordinaatio Puhelin:+32473865089 [email protected]
-
EU:n rekrytointikilpailut ja valmennus »
EPSO järjestää kaikille EU-kansalaisille avoimia virkakilpailuja pitkin vuotta.
-
Euroopan unionin toimielimet tarjoavat useita mahdollisuuksia harjoitteluun.