Talousneuvosto

Talousneuvosto on pääministerin johdolla toimiva hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin välinen yhteistyöelin. Se tarkastelee Suomen menestymisen kannalta keskeisiä talous- ja yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä.

Talousneuvoston tavoitteena on vahvistaa ja syventää talouspoliittisia päätöksiä edeltävää laaja-alaista ja analyyttista keskustelua talouden kasvu-, tasapaino- ja rakennekysymyksistä.

Ajankohtaista

Pääministeri Orpon johtama talousneuvosto kokoontui ensimmäistä kertaa

27.9.2023 16.54
VNK
Pääministeri Petteri Orpon johtama talousneuvosto kokoontui Kesärannassa hallituskauden ensimmäiseen kokoukseen. Keskustelun teemoina olivat Suomen talouden tila ja hallituksen finanssipolitiikka.

Valtioneuvosto asetti talousneuvoston alkaneelle hallituskaudelle

17.8.2023 14.00
VNK
Valtioneuvosto asetti yleistunnossaan torstaina 17. elokuuta talousneuvoston alkaneen hallituskauden ajaksi. Talousneuvosto on pääministerin johdolla toimiva hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin välinen yhteistyöelin. Se tarkastelee Suomen menestymisen kannalta keskeisiä talous- ja yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä.

Korkojen nousu aiheuttaa vaikeuksia etenkin pienituloisille kotitalouksille

17.5.2023 14.14
VNK
Maaliskuussa 2023 koettu kansalaisten taloushuolien kasvu näyttää kääntyneen huhtikuussa lievään laskuun. Lainakorkojen nousu aiheuttaa kuitenkin taloudellisia vaikeuksia 14 prosentille kotitalouksista. Korkojen noususta kärsivät etenkin pienituloiset kotitaloudet, joilla vastaava osuus on jopa 30 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi talousneuvoston sihteeristön indikaattorikokoelmasta, joka seuraa kansalaisten mielialojen ja resilienssin kehitystä erityisesti Venäjän hyökkäyssotaan ja energiakriisiin liittyen.